Generellt sett kan priset för ett solcellssystem till ett hushåll ligga mellan 75 000 och 250 000 kronor. Det exakta priset på hur mycket solpaneler kostar beror på storleken på systemet, vilken typ av solpaneler du väljer, och hur ditt tak är utformat.
Läs mer: Solpaneler en värdefull investering?
Läs mer: Investera i batteri system? När är det rekommenderat
Läs mer: Grön Teknik avdraget vad är det och hur fungerar det?
Läs mer: Hur monteras solpaneler?
Ett vanligt hushålls system ligger oftast mellan 5-10 kW i kapacitet. Hur stort system du behöver beror på ditt energibehov och hur mycket el du vill producera. Ju större system, desto högre initialkostnad, men också mer energi som produceras i längden.
Solpaneler finns i olika typer och kvalitetsnivåer. Monokristallina paneler, som är mer effektiva och kan producera mer energi per kvadratmeter, är dyrare än polykristallina paneler. Även om de kostar mer initialt, kan de vara värda investeringen på lång sikt eftersom de producerar mer energi och kräver mindre takyta.
Takets konstruktion och material kan påverka installationens kostnad. Ett enkelt, platt tak är billigare att arbeta med jämfört med ett tak som är brant eller har en komplex form. Om taket behöver extra förstärkning eller om det finns hinder som skorstensstockar eller takfönster, kan detta också öka kostnaden.
Det kan det vara en god idé att överväga att investera i extra utrustning som kan optimera din solcells anläggning. Dessa tillägg kan visserligen innebära en något högre initial kostnad, men de ger samtidigt dig större kontroll, ökad flexibilitet och potential att maximera fördelarna med din solcells installation över tid.
Ett populärt alternativ är att installera batterier för energi lagring, vilket gör att du kan spara överskottsenergi för senare användning, exempelvis på natten eller under molniga dagar.
Du kan också välja att integrera ett avancerat övervakningssystem som gör att du enkelt kan följa din energiproduktion i realtid. Med detta system får du detaljerad information om hur mycket energi dina solceller genererar, vilket gör det lättare att anpassa din energiförbrukning efter produktionen.